Slapeloosheid


Informatie over slaap en slapeloosheid

Wat is normale slaap?

Een normale slaap bestaat uit vijf verschillende fasen: van fase 1 is de overgang van wakker zijn naar slapen, tot fase 5, de REM-slaap. In fase 2, 3 en 4 wordt de slaap steeds dieper en wordt men ook steeds minder gemakkelijk wakker. De REM-slaap is de fase waarin dromen voornamelijk voorkomen. REM staat voor Rapid Eye Movement. In deze fase bewegen uw ogen snel heen en weer. De rest van het lichaam is volledig ontspannen. Deze REM-fase komt bij iedereen voor. Zelfs als u zich niet kunt herinneren dat u gedroomd heeft.

De vijf fasen samen duren zo’n anderhalf tot twee uur. In een normale nacht worden de fases dus een keer of 4 à 5 doorlopen. Tegen de ochtend wordt de slaap steeds lichter.

De diagnose “insomnia”

Het is normaal om af en toe slecht te slapen. Wanneer het langer duurt en ernstiger wordt, is er mogelijk sprake van een “slapeloosheid stoornis (insomnia disorder)”. De definitie is dat u ontevreden bent met u slaap en dat u door uw slaapproblemen ernstig wordt gehinderd in uw bezigheden overdag. De “ontevredenheid” met slaap wordt verder gedefinieerd als een probleem met inslapen of doorslapen (minstens 30 minuten wakker tijdens de nacht) voor minstens 3 nachten per week voor minstens 3 maanden.

Wat zijn de oorzaken van slecht slapen?

Bijna iedereen heeft in zijn leven wel eens een periode waarin hij slechter slaapt. Vaak komt dat door een stressvolle gebeurtenis, zoals een examen, een verhuizing of het overlijden van een dierbare. Bij veel mensen gaat dit weer over, maar bij sommige mensen niet. De slapeloosheid kan dan een probleem op zich worden.

Hoeveel komt het voor?

Uit onderzoek blijkt dat bijna iedereen (ongeveer 95% van alle mensen) wel eens een periode van slapeloosheid meemaakt. Ongeveer een derde van de mensen ervaart slapeloosheid als een probleem. Zo’n 10% geeft aan dat die problemen zo ernstig zijn dat hun dagelijkse bezigheden eronder lijden. Bij ouderen boven de 65 jaar is dit percentage zelfs 20%.

Wat zijn de gevolgen van slecht slapen?

Langdurig slecht slapen leidt tot moeheid, concentratieverlies, vergeetachtigheid, geïrriteerdheid of somberheid. Dit kan invloed hebben op wat u overdag doet. Op uw werk, de zorg voor uw gezin, het onderhouden van sociale contacten. Slecht slapen kan uw kwaliteit van leven dus duidelijk verminderen.